Menu
úterý, 15 listopad 2022 10:20

Výsledkový servis 12.11.-13.11.2022

Listopad nám docupital do svého středu, takže máme již čtrnáct listopadových dní za sebou a do zahájení adventu máme ještě čtrnáct dní před sebou. Počasí je ještě docela teplé, ale u nás v Polabí je to v této době především o tom, kdy se rozplyne mlha, zdali vůbec anebo až po poledni. O víkendu to bylo zcela v režii rozplynutí mlh. V sobotu byla skoro celý den, v neděli se rozplynula krátce po poledni a alespoň na chvíli jsme si listopadové slunce užili. A odpoledne se nám nabídly skvělé pohledy na oranžový kotouč slunce v zajetí mlhových oparů, což opravdu a jedině nabízí tato doba.

Pokud se týče událostí v republice tak tentokráte nic velkolepého nezaujalo, za zmínku stojí snad jen osvobození ukrajinského Chersonu, kam se po půl roce vrátili Ukrajinci a byli vítáni jako osvoboditelé, což je dobře, ale válečný konflikt asi bude dlouhý a zima ho asi výrazně ovlivní. My máme problémy s cenami energií, Ukrajinci zase neví, zdali vůbec nějakou elektriku či plyn budou vůbec mít, a to je asi o dost horší.

V našem dvojměstí na brandýském i boleslavském náměstí se po roce opět objevily vánoční stromy. Vypadá to, že město dobře vybralo a oba smrky vypadají důstojně. A ten v brandýském centru se po delší době nepodobá šikmé věži i toskánské Pise. To nejdůležitější však je, že to vypadá, že covidová situace se výrazně zlepšuje, a tak se po dvouleté pauze konečně dočkáme toho, že rozsvícení vánočních stromů budeme moci vidět na vlastní oči, a nikoliv pouze v on-line podobně jak tomu bylo v letech 2020 a 2021.

Mnoho sportovních událostí bylo k vidění v průběhu druhého listopadového víkendu. Ve Finsku se hrála hokejová Karijala, kde naši střídali dobré výkony s těmi horšími, ale je to jen příprava a do MS je ještě hodně daleko. Dohráno má kvůli MS i fotbalová liga, kde během víkendu zaváhala proti Pardubicím Plzeň a na špičce tabulky se bodové rozdíly přeci jen srovnaly, a tak jaro snad nabídne zajímavý souboj o titul zejména mezi Plzní a Slávií. O slovo do pranice se bude hlásit i Sparta, jejíž úspěšný podzimní finiš jí přeci jen dává větší naději zapojit se do titulového klání, obzvláště když nás čeká mnoho vzájemných měření sil mezi nejžhavějšími kandidáty na titul. Jarní část ligy však začíná až 28.1. a do té doby se může mnoho odehrát. Jak z hlediska formy, tak z pohledu posílení či oslabení kádrů. Hrál se i tenisový BJC za celkem malého zájmu ve skotském Glasgow. Češky postupem do semifinále uspěly, ale kdyby proti Švýcarsku hrála jiná dvojice mohli jsme se dočkat lepšího výsledku. Tento model však rozhodně není tak úspěšný jako ten předchozí, kdy si čeští fanoušci přišli občas na své, když u nás hrály největší světové hvězdy. Navíc domácí kulisa dohnala české tenistky k mnoha úspěchům. Ty si nyní mohou fanoušci užít akorát v televizi. Stříbrné medaile získali o víkendů čeští florbalisté, což je možno považovat za solidní úspěch, i když ve finále jsem dostali nakládačku do Švédů. Přesto se florbal zřejmě na olympiádu asi nikdy nedostane, protože na čtyři silné celky opět nikdo neměl a výsledky s nimi pak nabídly velké výkonnostní rozdíly.

Mnoho se toho odehrálo i na basketbalových palubovkách. Bohužel český reprezentační výběr ztratil definitivně naději na účast na MS, když v pátek doma prohrál s Černou Horou. Velmi slabá byla především útočná produkce, protože 56 bodů na výhru stačit nemohlo, i když Černohorci byli určitě hratelní. Vypadá to, že skvělá basketbalová generace je pomalu u svého reprezentačního konce a postupně se budeme muset smiřovat s generační obměnou, a to nebude jednoduché, i když výkony Bálinta a Böhma byly určitým příslibem do budoucna, ale nahradit úspěšnou současnou reprezentaci nebude jednoduché a může to bolet.

Skvělých úspěchů se v uplynulém týdnu dočkal brandýský basketbal, především ten školní ze ZŠ Na Výsluní. Škola, se kterou náš klub úspěšně spolupracuje již od svého vzniku a hráči našeho klubu mají na úspěchů lví podíl. V úterý a ve středu se v hale na pražské Královce odehrál finálový turnaj Jr.NBA, kdy se o prsteny vítězů utkalo osm nejlepších škol z celé republiky hájících barvy a dresy tradičních klubů z NBA. Kvůli covidu se dva roky nehrálo, přesto byla mezi školami o účast v této prestižní soutěži prvních stupňů velký zájem. Brandýská škola obhajovala prvenství z roku 2019. Ani letos se však neztratila, a získala skvělé stříbrné medaile. Ve čtvrtfinále a semifinále své soupeře z Ostravy a ze Zlína jasně přehrála a mohla se radovat z postupu do finále. Tam však hráči hrající v dresech Minnesoty Timberwolves nestačili na suverénní Atlantu /ZŠ J.K Tyla Písek/, ale i tak je stříbro vynikající výsledek.  Z posledních tří ročníků má ZŠ Výsluní dvě stříbra a jedno zlato, a tak je jedno z nejúspěšnějších basketbalových škol v ČR. O několik minut později, než školní výběr prvních stupňů, vybojovali kluci z osmých a devátých tříd zlaté medaile v republikovém finále sportovní ligy škol v Děčíně, což je další ohromný úspěch ZŠ Na Výsluní. Poděkování patří škole, řediteli Honzovi Přibylovi, Radce Šimonové /trenérka Jr. NBA/, Evě Honzátkové /vedoucí družstva Jr.NBA/ Lukášovi Kejmarovi a Vojtovi Benešovi /trenéři 8. a 9. tříd/ a všem koučům, kteří se podílejí na výchově skvělé basketbalové generace.

V mistrovských basketbalových soutěžích brandýské týmy odehrály čtrnáct utkání se sedmi výhrami a sedmi porážkami, což představuje poloviční úspěšnost.

Ženy DSK Brandýs: I. liga žen

HB Aritma – DSK Basketbal Brandýs n.L.                           71:80 (27:39)

Hosté si v úvodním dějství vytvořili dvouciferný náskok a ten si udržovali s menšími či většími problémy  až do čtyřicáté minuty, kdy se mohli radovat z přesvědčivé výhry a dvoubodového zisku.

Body: Holá 18, Ondroušková 14, Durdová N. a Koucká 9, Ceralová 8, Maršíková a Vrančič 6, Burdgess 4,  Durdová V., Richterová a Rotková 2

USK Praha „B“– DSK Basketbal Brandýs n.L.                    81:71 (33:35)

Svěřenkyně Dana Kurucze byly třicet minut lepším týmem a dlouho sahaly po další výhře. Po třetí kvartě si udržovaly pětibodové vedení. V poslední desetiminutovce však hosté nezvládli nápor Pražanek, když oporám došly síly a zejména 29 inkasovaných bodů přinesly zápasový obrat a desetibodovou výhru domácího celku. V tabulce je DSK s bilancí tří výher a pěti porážek uprostřed tabulky.  

Body: Ondroušková 27, Vrančič 12, Durdová N. 9, Holá 8, Burdgess 5, Ceralová a Koucká N. 4, Durdová V. 2

2.liga: Muži 

BK Brandýs n.L. - Sokol Pražský                                                         53:83 (32:32)

Proti favoritovi a spřátelenému Sokolu Pražskému, v jehož dresu hrálo mnoho brandýských hráčů a naopak řada sokolů hájila brandýské barvy, odehráli domácí skvělý part. Po dobu třiceti minut byli Pražanům více než důstojným soupeřem. V závěrečném dějství již domácí šetřili síly na neděli, a tak konečný rozdíl zdaleka neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti.

Body: Ornst 17, Čeněk 13, Kejmar 5, Klusáček, Kratochvíl, Drobný a Pěkný po 4, Beneš 2

BK Brandýs n.L. - Sokol Žižkov                                             84:81 (48:35)

Proti dalšímu sokolskému týmu domácí odehráli výbornou první polovinu, po které měli třináctibodový odskok. Bohužel o ten krátce po zahájení druhé půle přišli, ale nevzdali se a bojovali o každý bodík. Pět minut před koncem hosté vedli o sedm bodů. Domácí to však nezabalili a zejména díky Lukášovi Kejmarovi a postupně se vyfaulujícím žižkovským oporám /dohrávali ve 4/ vydřeli velmi cennou výhru. V druholigové tabulce jsou na sedmém místě se čtyřmi výhrami a čtyřmi porážkami.

Body: Kejmar 30, Horák 16, Kratochvíl 11, Klusáček 10, Ornst 8, Beneš 4, Pěkný 3, Borl 2

Celostátní liga kadeti U17B

BK Brandýs n.L. - Basket Poděbrady   90:59 (51:31)

Domácí postupně přetavovali svou kvalitu v postupné bodové vzdalování až na konečných 31 bodů.

Body: Štajer 21, Asor 18, Kejmar 17, Stieber 13, Langšádl 10, Martins 3, Veitz, Vaverka, Hlushko a Lukeš po 2

Basket Poděbrady - BK Brandýs n.L.   61:79 (29:40)

Nedělní výhra v odvetě se rodila o něco obtížněji než sobotní výhra, přesto nebylo o výhře svěřenců Čeňka v nedělním poledni pochyb. Kadeti se po dvojičkovém víkendu posunuli na druhou příčku, ale do Vánoc je ještě čekají čtyři těžké venkovní duely.

Body: Stieber 15, Štajer 14, Langšádl a Hanitz po 12, Asor 9, Martins 5, Vaverka, Kejmar a Lukeš po 4

Celostátní liga kadetky U17G

Sokol Nusle - BK Brandýs n.L.              67:63 (37:28)

Body: Hyklová 12, Antošová a Šandová po 11, Rozumová 10, Hájková 6, Alešová 5, Pfafová 4, Vaverková a Mrázová po 2

BK Brandýs n.L. - Sokol Nusle             58:65 (28:33)

Body: Rozumová 14, Šandová 11, Hyklová 9, Hájková 8, Alešová a Antošová po 4, Vaverková a Pfafová po 3, Kohoutková 2

Žákovská liga mladší žáci U14B

BK Brandýs n.L. „A“ - ADFORS Basket Litomyšl   61:53 (26:21)

Další domácí hrací víkend jsme začali odložením sobotního zápasu s týmem Basketbal TJ Svitavy. Do nedělního zápasu s družstvem ADFORS Basketbal Litomyšl jsme nastoupili s cílem udržet naději na postup, což přineslo do naší hry velkou nervozitu a s tím spojené obrovské množství nevynucených chyb a neproměněných šancí. I když jsme celý zápas vedli, na konečné vítězství jsme se nakonec hodně protrápili. Vítězství o 8 bodů bylo sice zasloužené, ale bodový rozdíl měl být větší. Musíme si vzít z tohoto zápasu ponaučení, protože nás příště čekají dvě vedoucí družstva tabulky, které chyby okamžitě trestají. Povzbuzením je ale fakt, že se stále lepšíme a na rozdíl od prohry na jejich palubovce, jsme tentokrát odešli vítězně my.

Body: Prouza 21, Lachs 10, Kupčík 8, Soukup, Bártů a Dvořák N. po 6, Hlavatý a Houžvička po 2

BK Brandýs n.L. „B“ – ADFORS Basket Litomyšl               36:75 (13:39)

Kluci v nedělním zápase prokázali, že zase o kousek posunuli své dovednosti, ale průběžné střídání dvou velikostí míče v průběhu sezóny jim zatím při zakončení činí pochopitelné potíže.

Body: Hlaváček T. 12, Kubelka 8, Konrád 7, Dvořák 4, Schwan a Kalfus 2, Osman 1

Žákovská liga mladší žákyně U14G

Válečnice Děčín - BK Brandýs n.L.              86:10 (45:0)

Body: Simandlová 4, Škorpilová 3, Waitzmanová 2, Dvořáková 1

SLUNETA Ústí n.L - BK Brandýs n.L.            81:26 (39:18)

Body: Simandlová 10, Škorpilová, Nečásková a Krupková po 4, Forejtová a Průchová po 2

Přípravná soutěž mladších minižáků U12B

BK Slavoj Český Brod – BK Brandýs n.L.        48:81 (25:50)

Body: Pečenka 30, Roškota 17, Hlaváček F. 10, Duchoň 9, Schnatzer 8, Sibera 4, Rathouský 2, Hartiník 1

BK Slavoj Český Brod – BK Brandýs n.L.      30:80 (10:48)

Body: Sibera 16, Rathouský a Schnatzer 14, Roškota 12, Pečenka 10 , Duchoň 7, Stieber 4, Urbánek 3

 

Autor: Petr Čeněk

 

 

Číst 494 krát

Na naší webové stránce používáme cookies. Některé z nich jsou nutné pro běh stránky, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit vlastnosti stránky na základě uživatelských zkušeností (tracking cookies). Sami můžete rozhodnout, zda cookies povolíte. Mějte prosím na paměti, že při odmítnutí, nemusí být stránka zcela funkční.

Ok